Modern bergsmansmat ”Kåhl och Kjött”

Här en tallrik med modern bergsmansmat, en lyxig variant – jo, så skulle nog en gammal bergsman tycka som blev serverad denna måltid. Lyx och kalas!! Grädd- och smörkokt strimlad savoykål med färskt stekt sidfläsk, punkt och slut, inget mer. Får jag säga att det var gott?? Det var det! Och för oss är det bara enkel vardagsmat. Ni läste väl blogginlägget från förra veckan, den 10 mars? ”Kåhl och Kjött” och ”Ärter och Kjött” för hela slanten hela veckan. Men kål är gott och med fläsk är det jättegott. Riktigt fin husmanskost. En kall öl till? Själv tog jag faktiskt ett glas rödvin till, det passar väl inte perfekt men det gick ner. Mätt blir man och mer behöver man inte på många många timmar. Jo, en bit camembert till den sista slurken rödvin satt fint. En bra måltid!

Så här gjorde jag: jag tog ett helt huvud savoykål och skar i klyftor och strimlade dem fint på tvären. I en stor järngryta la jag stora smörklickar som fick smälta. Ner med alla kålstrimlor i grytan och så lät jag dem mjukna i smöret. Inte för hög värme, då bränns kålen! Sen ska en trea vispgrädde ner och två grönsaksbuljongtärningar (ekologiska utan transfetter!!) och så får hela härligheten puttra ihop en stund, ni ser när det är klart. Smaka! Dra åt sidan. Stek sen det färska sidfläsket – eller om ni väljer rimmat sidfläsk. Men hur enkelt kan det bli? Himla bra mat den här lyxvarianten av bergsmansmaten! Och mat som blir över fryser jag ner och spar till senare tillfällen. Smaklig spis!!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt, Tips och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s